1. dec, 2018

Ja maar lieverd, dat doe jij ook.

Op mijn afdeling is een dame wat vaker de weg extra kwijt dan voorheen. Dat zorgt voor onrust in mijn woongroep. De Dame in kwestie 89 jaar woont hier al 2 jaar op de afdeling, de laaste 2 maanden ongeveer raakt ze wat meer de weg kwijt.

Gelukkig kan ze, ondanks de hoge leeftijd soms goed laten weten als iets niet bevalt, en verwacht ook direct dat de verwachte hulp vraag word uitgevoerd. Dat lukt natuurlijk niet altijd, en dan word het wat onrustig in de algemene huiskamer.

Afgelopen donderdag zo rond de middag was ze behoorlijk de weg kwijt, in haar hoofd zou ze worden opgehaald om de verjaardag van haar man te vieren met familie. Maar achteraf bleek dat die afspraak niet was gemaakt.

De Combinatie van het lopende ziekte beeld, en de ziekte van alzheimer ontwikkeld een andere wereld /belevenisbij de persoon in kwestie.

Gisteren heb ik daar aan tafel nog even over gesproken met de groep en de leidinggevende van de dag, ze vertelde er is al met een medicatie gestart maar dat duurt een aantal dagen voor het medicijn werkt, en vruchten afwerpt.

Het heeft me bezig gehouden, want zelf kan ze er eigenlijk ook niks aan doen. Thuis heb ik er met renate ook over gesproken omdat ik het niet van me kon afzetten.

Ook het steeds herhalen van bepaalde vragen over de gehele dag heen, dat ik dan maar toch bleef beantwoorden vond ik geen probleem.

Renate beantwoorde geduldig en liefdevol, ja maar lieverd, ik doe dat ook steeds bij jou. Daar schrok ik zelf van, want in Mijn belevenis herkende ik het niet. Maar dat kon ik ook weer even naast me neerleggen de werkelijkheid vertaalt de realiteit.

Ik merkte en voelde zelf al persoonlijk dat het lichamelijk en geestelijk al verdomd veel sneller achteruit ging dan de afgelopen twee - drie maanden. Maar daarbij dacht ik dat de ander dat niet zag. Maar Gelukkig toch wel, en de impact verandert ook mee.

Als mens kan ik dat nog "grotendeels" mondeling vertalen zoals in deze blog, maar het word ook vertaald zoals in het nummer hieronder toegevoegd.