19. okt, 2018

Gezongen,

Op de vrijdag ochtend is er op de "inloop" een afdeling in het verpleeghuis de mogelijkheid om vrijblijvend te komen zingen. Van af 10.00 uur ben je al welkom en dan krijg je al een kopje koffie of thee, om 10.30 uur beginnen we met zingen tot ongeveer 11.30 uur.

Vandaag had ik geregeld dat we met een klein groepje mensen van het leger des heils uit zeist om het programma te mogen leiden.

De ruimte werd en was onverwacht snel gevuld, Na het eerste kopje koffie konden we beginnen met het zingen. Een aantal liederen werden gekozen door verschillende bewoners uit het bestaande map. We mochten samen ook met 4 mensen van het leger des heils een vier tal liederen tussendoor voor de bewoners zingen.

De bewoners kregen de tekst eventueel vergroot op papier om mee te lezen.

Geheel onverwacht onstond tussen de pauze door vele reactie's van bewoners over hun belevenissen van vroeger omtrent het zingen op de straat of in kerkzalen door het leger des heils, en of herkenbaar met de combinate van hun kerk of instelling.

De deur van de afdeling stond open, zonder dat we het in de gaten hadden werd er in de andere ruimte's mee genoten van het piano en zang. Vele onverwachte liefdevolle reacties volgden na het afloop van de zangochtend.

Daarna ben of heb ik nog even met de mensen van het leger des heils naar mijn gesloten afdeling geweest, mijn kamer laten zien, de algemene huiskamer van mijn afdeling en de indeling van de woongroep waar ik woon.

In mijn kamer werd de emotie's even iets te veel, meer omdat het ziekte beeld sneller gaat dan ik "eigenlijk" in de gaten heb. Ik denk dat de alzheimer in het algemeen verloopt volgens het ziekte beeld. Maar al mijn spieren verstijven steeds aggressiever over het gehele lijf, en dat zal uiteindelijk leiden tot het overleiden door de ziekte van Alzheimer.

Gelukkig helpt voor mij om het van me af te schrijven, ik kan het dan loslaten, en hoef dan ook niet steeds het verhaal persoonlijk opnieuw te moeten vertellen. Die energie kan ik voor andere momenten gebruiken. Zoals Het persoonlijk gebed dat nog werd uitgesproken in mijn kamer vandaag.

"De Geest helpt ons in onze zwakheid, wij weten immers niet wat we in ons gebed tegen God moeten zeggen, maar de Geest zelf " Amen.