22. jun, 2018

Ga ik nu sneller,...

Nee dat niet, maar de rolstoel zorgt wel voor meer stabiliteit en veiligheid.

Ik zat er al een tijdje tegenaan te hikken, maar mijn mobiliteit werd duidelijk slechter. De wandelstok was al een goed hulpmiddel maar ondanks de steun onstond er toch BIJNA val momenten die ik tot heden nog kon opvangen.

Afgelopen week ontstond er weer zo'n situatie waar uit ik besloten heb om een rolstoel tegaan gebruiken, eerst nog zo veel mogelijk er achter te lopen, en anders zittend en zelfstandig door het verpleeghuis zien voor te bewegen.

Ik was er nog niet helemaal op voorbereid, maar de signalen van de snellere vermoeidheid in de ochtend, en middag waren er wel. Ook tijdens de maaltijden heb ik meer tijd nodig om de stappen en handelingen op de juiste volgorde in goede banen naar binnen zien te krijgen.

Het lijkt allemaal zo gewoon de dagelijkse handelingen, maar de alzheimer verstoort, en vertaalt op deze manier dat er steeds meer uitvallen van het lichaam mij in de steek zal laten. Ik kan er nog op tijd mee anticiperen en eventuele hulpmiddelen inzetten.

één van die handelingen wat me al was opgevallen is het overmatige zweten, normaal had ik aan één handeling van een deodorant genoeg over de gehele dag, nu zit ik soms al aan 2 tot 3 keer op een dag opnieuw verfrissen zeker tussen de middag nog even een washand en een odorex spray

Het brein moet dus steeds actiever werken, die energie vertaalt of vertelt mij op die manier de stand van mijn verloop.

Het word ook steeds ingrijpend voor mij zelf, maar ook voor renate. Die ziet ook op haar manier die "stille" achteruit gang.  En ik zie, en voel haar stille verdriet daar in.

Daarbij heb ik een passend nummer gevonden en hieronder geplaatst, ondanks het zien en voelen van de achteruitgang kan ik nog steeds blijven zeggen, I Love You More than Yesterday.