16. mrt, 2017

De behaalde winst betaald zich zelf uit,

Het is eigenlijk niet goed voor te stellen of te ontkennen hoe moeilijk het is en kan zijn voor renate, mijn kinderen, familie en vrienden die als mantelzorgers direct betrokkenen zijn in het dementie proces. Omdat de ziekte zo onvoorspelbaar is, zowel positief en negatief.

Vooral doordat ik steeds vaker van de een op een andere moment iets gewoonweg niet meer kan of iets begrijp. En daarin tegen op een ander moment weer juist heel helder reargeer.

Door die herhalende confrontaties, en het steeds weer zoeken naar de juiste combinatie van verzorging en begeleiding, hakt er persoonlijk in.

Het onstane gevoel van machteloosheid doet er nog een schepje bovenop. Waardoor structuur en regelmaat in de dagelijkse activiteiten steeds weer opnieuw moet worden bijgesteld. Wat het extra moeilijk maakt is dat deze momenten onmogelijk zijn te voorspellen.

Op zo moment blijkt dan toch weer hoe belangrijk het is om een nieuwe stappenplan te maken, en of aanpassing in de dagindeling.

Voor mij persoonlijk is het luisteren naar muziek, het uitlaten van de hond en of even een frisse neus halen, eventueel helpen zolang het nog kan bij het voorbereiden van het eten en of tafeldekken.

De winst hoe klein dan maar ook het resultaat betaald zich uiteindelijk zelf uit.

Gelukkig merk ik zelf deels nog op hoe moeilijker het word de grip er op te houden over de dagelijkse dingen en de inhoud op mijn leven. Onze inspiratie bron is dan ook de liefde voor elkaar, onbetaalde winst die zich zelf uitbetaald.