26. jan, 2017

Verstandelijk geheugen,

De laatste maanden moest ik lichamelijk steeds meer inleveren. Ik heb daarover de laatste tijd al diverse keren geschreven. De acceptatie van de lichamelijke problemen heb ik “verstandelijk” los gelaten en probeer er zo goed als mogelijk mee om te gaan.  

Voorzichtig probeer ik nu mijn brein, of zoals anderen het benoemen “het verstandelijke geheugen” te vertalen. Op het vrije internet word je niet veel wijzer betreft een begrijpelijke uitleg. 

Dus wil ik zelf gaan proberen om mijn eigen belevenissen te vertalen en of te omschrijven. Zodat de ander met wie ik in gesprek ben ook mijn persoonlijke dementie belevenis kan begrijpen.

Tot nu toe heb ik steeds ervaren dat de factor emotie de grootste pijler in het geheel is. Vrij vertaald zegt het eigenlijk dat liefde, haat en verdriet de emoties zijn die je in verwarring brengen.

Emotie, kan je ook van iemand zijn gezicht of houding aflezen. Maar er zijn ook tegenstrijdigheden  van mensen die helemaal geen emotie tonen. Dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn.

Ik merk al lange tijd dat de verwerking in mijn brein moeilijker en trager verloopt dan enkele maanden geleden. Ruwe persoonlijke schatting betreft mijn gevoel, ben ik ondertussen 35% van mij geheugen kwijt. Hier onder vallen ook handelingen die niet meer lukken.

Ondanks dat ik het geaccepteerd heb, speelt de emotie een belangrijke schakel. Het spreken vraagt veel energie van uit mijn brein. Ik word daardoor sneller moe waardoor mijn spieren spontaan gaan trekken, en ik de controle verlies. Die reactie is visueel te zien, mijn benen en handen en gezichtuitdrukking  gaan hun eigen weg, en mijn woorden komen er dan ook steeds moeilijker er uit.

Ondanks alles ben ik een gelukkig mens, en mijn levensplan en doel is om dat ook over te blijven brengen zolang mijn geheugen dat toe laat. En anders zal altijd mijn emotie of mijn glimlach aanwezig zijn.

Stef Bos heeft samen met Sabien Tiels een nummer opgenomen die mooi past bij mijn gevoel en belevenis.

Het nummer De Reis vertelt het volgende : “zoek een weg, als je maar heb lief gehad, en je leven durft te leven, en alles wat je hebt durft te geven.”