22. jan, 2017

Volgens plan...

Ik probeer soms de drukte te ontsnappen voor de zondagmorgendienst bij het leger des heils. En soms ook na de dienst, dat lukt me tot nu toe redelijk.

Vandaag werd ik toch nog even aangesproken aan het eind van de dienst, toen ik even stond te wachten op renate.

Door één van de officieren, de eerste vraag was hoe gaat het. Ik probeer het dan meestal kort te houden en antwoordde - volgens plan. Vaak vervolg ik dan met het volgende antwoord: dat ik wel tevreden ben, en stel dan zelf een wedervraag. Zo omzeil ik de gevoelige vragen.

Maar haar antwoord was meteen raak: dus je gaat achteruit,… (tot zo ver even het begin van ons gesprek)

Waarschijnlijk herkent u het wel dat in het leven niet altijd alles volgens plan loopt. Dat komt omdat het ook niet zo werkt. Ook al doe je nog zo goed je best, er zijn dagen die niet werken volgens een plan.

Volgens geleerden zit er in het leven een onvoorspelbaarheid ingebouwd, ze noemen het de werkelijkheid. Want het tegendeel is dat we het vaak anders willen, dat geeft weer frustratie en zo willen we overal controle op..... maar zo werkt de werkelijkheid niet !

Uiteindelijk loopt niet alles volgens een plan. Alzheimer bijvoorbeeld, het verlies ontstaat uit pure werkelijkheid.  "de spiegel zal altijd winnen van de schaduw."