24. dec, 2016

Het verhaal achter de kerstbal,

“ De oorsprong van de kerstbal lijkt de heksenbal te zijn, die vroeger in huis aan de lamp hing of in de tuin in de borders lag. Doordat men geloofde dat heksen geen spiegelbeeld hadden. kon men via de spiegelende bal makkelijk een heks herkennen als die zich in huis bevond. De zilveren ballen in de tuin hadden voornamelijk een decoratief doel.”

Al vele jaren hebben wij een kleine kunstboom met geïntegreerde fiber licht en kunstsneeuw. Maar geen ballen. Eenvoud maar wel sfeervol. Afgelopen week vertelde iemand van de dagbehandeling over haar boom, door de vele jaren heen heeft ze diverse ballen gekregen of gekocht met een gedachte erachter een belevenis of van iemand gekregen waar ze veel waarde aan hechte. Dus een aantal van deze ballen hebben een verhaal.

Op die manier heb ik er nooit naar gekeken, maar goed ik ben ook maar een man. Ik denk eerder aan het lekkere eten, aan de kinderen, onze kleindochter en aankomende kleinzoon.

Maar die gedachte heeft me wel bezig gehouden, soms kopen we wat voor andere mensen een kleinigheidje om te laten weten dat we aan ze denken, of voor hun bijzondere inzet.

Toeval bestaat, want ik had al diverse dingen in mijn hand gehad totdat ik tegen een metalen bal aan liep vrolijk bewerkt met een kerst pinguïn, bestond uit twee delen als je die los draaide zat er ook nog een kleine chocolade Kerstmannetje in. Deze bal kan ook nog veel langer mee…. Misschien ook wel veel vele jaren.

Want deze bal heeft ook een verhaal;  mijn 2e jaar dagbehandeling zit er op en met plezier ga ik het derde jaar in. Misschien komt er in het loop van het nieuwe jaar nog een dag er bij, we zullen het wel zien. Afgelopen jaar heeft de alzheimer behoorlijk toegeslagen. Ik probeer daar in altijd een open boek te zijn dat hoort bij mijn karakter, en we leren er allemaal van. Niet alles komt meteen op “tafel”, want ik moet het eerst zelf ontdenken en verwerken, en proberen te begrijpen wat het brein nu weer in de war stuurt.

Ook de “oeps” momenten vallen me steeds vaker op bij renate, dat zijn de momenten als er iets mis gaat of opnieuw iets opvalt in het proces. Het raakt ons beiden, omdat het de harde, relalistische en eerlijke momenten zijn. En je ook vertelt dat het proces onvermijdelijk doorgaat.

Het brein “vertelt - vertaalt” eigenlijk zelf mijn eigen verloop.

Persoonlijk denk en verwacht ik dat in het nieuwe jaar de progressie extra hard doorzet. Maar het zet ons ook dichter bij elkaar, in alles. Dat maakt ons dan ook weer sterker.

Daarom is deze kerst, maar ook het vieren van een gelukkig Nieuwjaar heel bijzonder. Dus sommigen belangrijke mensen krijgen van ons dus nog die kerstbal , misschien … komt die elk jaar dan weer uit de kerst versieringsdoos. Thuis heeft deze bal een speciaal plekje in de boom, en heeft deze bal zijn eigen verhaal.

Wij wensen iedereen alle goeds toe, en gezegende kerstdagen.