15. dec, 2016

Look for the Good moments, All the time, And hope...

Een bijzonder documentaire die ik graag wil delen.

Gisteren had mijn dochter een blog geschreven, het ontroerd me altijd op de manier hoe zij schrijft. Niet beïnvloed door andere, maar uit haar eigen belevenis. En zo leren we ook van elkaar als gezin om er soms toch anders na te kijken.

Ze schreef  “de tijd geeft veel gedachtes mee”  En weet U, toeval bestaat "echt".      Zodat ik een mooi item tegenkwam over gedachtes van mensen zoals mijn dochter, die dicht bij de persoon met dementie staan en hun leven en gedachte en of mening daarover zien veranderen.

Ik heb het geprobeerd vrij te vertalen. Aan het eind zal ik de link of de film ook nog plaatsen. Ik denk dat vele opmerkingen / belevenissen voor vele heel herkenbaar zullen zijn.

Look for good moments,  All the time,  And Hope.                                                hieronder achter elkaar toegevoegd, de reactie belevenis van de persoon die hun het meeste bijstaat in het proces.

“Is het makkelijker dan ervoor, Nee”  -  “Het bewegelijke de onrust”  -  “Wat is de vraag”  -  “Ik heb meer geleerd over me zelf dan de patiënt”  -  “Het kan iedereen overkomen”  -  “Er zijn zo veel verschillen in de vormen van dementie “  -  “Alzheimer word soms gezien als schreeuwende mensen, maar dat is de onmacht”  -  “Leven met dementie heeft ook veel goed dingen”  -  “Ik ga gewoon naar de kerk en geniet van alle mensen en dingen en zorg om mij” –  “Mijn rol veranderd als echtgenoot of echtgenote”  -  “Ik dacht in het begin het gaat beter maar in de loop van de 24uur zorg, leer of weet je wel beter… en ook de andere betekenis. Het blijft dan ook een uitdaging”  -  “Moet leren omgaan en geduld hebben met steeds de zelfde vraag te beantwoorden”  -  “Ik probeer me maar in zijn positie te plaatsen”  -  “Mijn gevoelens doen zeer als ik naar zijn gebreken kijk, zijn bewegen het opstaan ik voel me dan som meer een  verpleger dan een echtgenoot”  -  “Het verbaasde me dat ik meer kan doen dan ik dacht dat ik kon doen, ik huil dan wel veel ..sorry”  -  “Het is een 24 uur taak”  -  “Je dagen en leven zijn veranderd”  -  “Ik ben blij dat ik het kan doen, weglopen hoort er niet bij”  -  “Moet er mee leren leven, het is een lange weg…”  -  “Hij is “anders” geworden, maar nog wel steeds de zelfde persoon”  -  “Normale mensen hebben gevoelens, is het niet hun schuld dat ze die niet meer kunnen uitten, of herinneren”  -  “Als je de tijd neemt en de rust om zijn woorden te laten vinden dan zie je gelukkig dat het van binnen nog wel aanwezig is”  -  “Het verbaast me dat hij zijn geduld en rust vaak kan behouden als iets niet lukt”  -  “we kunnen beter voorwaarts kijken dan achteruit”  -  “ik geniet gewoon van het leven wat ik nu heb.”

Tot zo ver de samenvatting van … Look for good moments,  All the time,  And Hope. hieronder kunt u de youtube film bekijken.)