28. okt, 2016

Wanen, en lewy body.

Mijn belevenis.

Een korte tijd terug kreeg ik te maken met het begrip Wanen, en een tijdje geleden schreef ik hier er al eens iets over.           

Maar nu alles op de juiste plek valt - past, is de puzzel kompleet !

 

Dubbel gevoel, omdat de Dementie-Vorm en behandeling nu uit eindelijk kloppen waardoor de passende behandeling en begeleiding nog beter in gezet kunnen worden.

Eerst waren er wat kleine korte signalen met een soort twijfel en of onherkenbaar gevoel.

Hieronder beschrijving - belevenis, van mijn laatste waan.

- De laatste keer, was ik met mijn moeder in gesprek, en ik moest boodschappen halen en zou dat de volgende langs brengen. De rest ben ik kwijt.. Ik ben weer in slaap gevallen.

- Toen ik wakker werd, zei ik in gedachten tegen me zelf, o ja ik moet zo nog de boodschappen halen voor mijn moeder. En straks gelijk even langs brengen…..                 Maar gelukkig besefte ik ineens ….

Dat kan niet, ze is al ruim 20 jaar geleden overleden. En belande ik weer in de echte wereld.

Afgelopen week heb ik met mijn begeleider hierover gesproken en we hebben nog even de verschillen doorgenomen.

Als je voor het eerst merkt dat je naaste hallucineert, neem dan zo snel mogelijk contact op met de huisarts. Je naaste kan een serieuze ziekte hebben, zeker als bij de hallucinatie verschillende zintuigen (iets horen én zien wat er niet is) betrokken zijn.

Wanen en hallucinaties komen voornamelijk voor bij matige tot ernstige dementie. Alzheimer tast het beoordelingsvermogen aan, waardoor je naaste fictie en werkelijkheid steeds moeilijker kan onderscheiden. Bij Lewy body komen wanen en hallucinaties vaak voor. Ze uiten zich wel in ‘levendig dromen’ waarbij je naaste in haar slaap begint te schoppen of te slaan.

Omgaan met hallucinaties en wanen is een pittige opgave. Zorg daarom goed voor jezelf. Zodra je merkt dat de zorg te zwaar voor je wordt, neem dan contact op met de huisarts of specialist. In het algemeen zullen zij proberen het probleemgedrag zonder medicijnen op te lossen. Lukt dat niet, dan is het de moeite waard om te kijken of medicijnen helpen.

Wees bij je naaste alert op problemen met het gehoor of het zicht. Problemen op deze gebieden kunnen bijdragen aan achterdocht, wanen, oordeelstoornissen en hallucinaties. Ook infectieziekten kunnen een rol spelen in het ontstaan van hallucinaties. Als je niet goed hoort, kunnen de stemmen in je hoofd zich erg op de voorgrond dringen. En met een slecht gezichtsvermogen zie je makkelijker dingen die er niet zijn.

uiteindelijk;

Niet je hoofd, maar je Ziel begrijpt het leven, Je Hart verbind en wijst de weg....