25. aug, 2016

Dementie is ook - " Niet vergeten weten wie je bent."

De tijd gaat snel, dat zeggen we als mens wel eens met een bepaalde regelmaat.

Uiteindelijk zit er in een dag maar 24 uur daar verandert niks aan. Wel over de belevenis of de invulling ervan kunnen we invloed hebben. Ik zit nog wel eens na te denken over wat er nog geregeld moet worden. Stap voor stap heeft renate en de kinderen al diverse taken overgenomen. Het lijkt heel gewoon, maar toch bijzonder om te zien hoe ze onderling overleggen en ook wanneer het nodig is de aangeboden hulp van de familie accepteren.

De afgelopen tijd heb ik niet zo veel over persoonlijke dingen geschreven maar toch gebeurt er van alles. Emotie, verdriet en de achteruitgang raakt ons harder dan we uiteindelijk doen voorkomen. Vooral het opeenvolgen van het zichtbare verlies van het geheugen raakt hard.

Kort, soms heel kort, en uiteraard het lange verleden is langzaam aan een levende memorie spel geworden.

Gelukkig gaat het schrijven op de computer me nog redelijk af om mijn gedachten en belevenissen te verwoorden. Ik heb het gevoel dat ik de dingen die ik doe of niet doe, nog redelijk kan relativeren en of accepteren. “waarschijnlijk weet ik ook dat het niet zo is maar… uiteindelijk is mijn brein die vertaalt hoe ik het beleef op dit moment.”

Via onze gemeente is er een goede dementie beleid en hulp mogelijkheden te verkrijgen. De laatste bezoek een tijdje geleden hebben ze ons geadviseerd om dat weer op te pakken. Gelukkig weer met de zelfde vertouwde organisatie en persoon.  

We komen nu in een situatie dat deze persoonlijke dementie coach ons weer gaat ondersteunen. Niet specifiek over Dementie in het algemeen en of de lichamelijk zorg. Maar om het verlies bij leven. Een onderwerp die je als mens liever vooruitschuift. Maar door er samen over te praten je leert te accepteren en elkaar te respecteren. Dat geeft uiteindelijk de innerlijke rust, ook rust in je relatie en de dierbare mensen om je heen.

Zoals u weet wij geloven, en ook daar halen we kracht en energie uit in de omgang en verwerking van verdriet en verlies van Dementie. Andere mensen niet, die geloven bijvoorbeeld eerder in een staatslot. Die kans op DE grote prijs is waarschijnlijk net zo groot als het krijgen van Dementie. Zelf winnen we soms een kleine prijsjes daarmee verdienen we meestal de prijs van het lot terug. Maar uiteindelijk blijft het geloof en vertrouwen in iets "groots" omtrent de wetenschap en onderzoek van en naar dementie.

Toegevoegd een you tube filmpje: Wie ik ben, en hoe ik heet. - Dementie is meer dan alleen vergeten, Dementie is ook weten wie je bent…