8. aug, 2016

Het korte termijn geheugen.

Het korte termijn geheugen, dat heeft mijn extra aandacht.

Ik heb het nog eens nagelezen en er zijn verschillen in uitleg omtrent Jong of Ouderdom Dementie.

Zodra je iets opzoekt is de omschrijving bijna altijd gelijk: zwart wit gezien- kort is kort en lang is lang.

En dan volgt er soms een korte onduidelijke aanvullende uitleg

Bij ouderdom Dementie speelt de leeftijd mee, en of de partner / familie lid merkt de vergeetachtigheid op. Maar bij Jong Dementie zal als eerste gekeken worden naar concentratie, gedragsverandering in combinatie met drukke werkzaamheden of problemen met werk of gezin. Tot de officiele diagnose valt je onder het begrip: Cognitieve Symptomen.

Bij diverse levensverhalen of vragen op forums lees ik steeds vaker het volgende: “ het korte termijn geheugen gaat achteruit “ Maar als ik uiteindelijk het verhaal doorlees blijkt dat 80% daarvan ook al bijna de 80ste  jarige leeftijd heeft bereikt of al reeds is gepasseerd. Dan is trouwens toch logisch dat het natuurlijke “vergeten” meer zichtbaar word.

Het begrip “korte termijn” heb ik geprobeerd voor me zelf het begrijpbaar te maken. Ook omdat ik denk dat deze fase heel belangrijk is in het verloop bij Jonge mensen met Dementie.

De laatste maanden is bij mij de Dementie visueelmeer zichtbaar. Zoals incontinentie problemen, verlies van spraak en begrijpend lezen. Achteruitgang van lopen /wandelen, begeleiding bij openbaar vervoer. De lichamelijke problemen.

Een nieuwe zichtbare speler is actief -> Het korte termijn geheugen. -> “is het geheugen dat informatie voor een korte termijn vasthoudt. -> Dit kan variëren tussen enkele seconden tot enkele minuten. Het kan bovendien een beperkte hoeveelheid informatie bevatten. “

Deze stap komt dan ook niet direct in het begin proces maar openbaart zich pas later. Maar vaak word het wel zo omschreven. En het zet je soms op je verkeerde been. Als het korte termijn geheugen vordert kom je in de volgende en laatste fase. En dan ben je echt wel de “weg” kwijt.

Dus de dingen die ik nog wil beschrijven of waarvan ik dacht daar heb ik nog wel even de tijd voor had bekijk ik toch even anders. “tijd voor wat thee of koffie met een koekje erbij, tijd voor wat aandacht, voor jou, en voor mij”