28. jul, 2016

Puzzelen,

 

Persoonlijk is dat niet mijn ding, ik heb daar niet zo veel mee. Ik zie op de dagopvang dat anderen dat wel leuk vinden, en daar dan uren of dagen mee bezig zijn. Er zijn ook mooie ruimte's daarvoor, waarhet kan blijven liggen.

 

Ik kom uit een groot gezin, we hebben zeker gepuzzeld maar als je er even geen zin meer had dan moest het wel weer meteen worden opgeruimd. 

Puzzelen één van de betekenissen zegt: voor je plezier opgaven maken - oplossen of stukjes samenvoegen. Een ander woordenboek voegt er nog aan toe: hersengymnastiek - piekeren -spel - tijdverdrijf.  

Ondanks dat het niet mijn ding is, begin ik toch een aardige puzzelaar te worden. Een bijzondere puzzel -> die van mijn leven.

Maar deze puzzel van 52 jaar is niet meer kompleet, ik denk dat alle stukken er nog wel bij zitten. Maar bij enkele stukken zijn de afbeeldingen vervaagd, sommigen stukken zijn zo intensief gebruikt dat de vorm langzaam veranderd en uiteindelijk op de verkeerde plek zich ook thuis voelt.

Van uit de media of in welke vorm ook probeer ik goed op te hoogte te blijven over dementie, soms via een forum of via een blog van een ander. Want kennis is “macht” (wijsheid ) word er vaak gezegd. In geval bij dementie zal die kennis er misschien nog wel zitten, maar het doet niks… een enkele keer soms. Een veel voorkomende reactie is dan ook meteen “dat je dat nog weet, zie je wel zo gek ben je nog niet…” een logische reactie die ik zelf ook wel eens plaatst. Maar de werkelijkheid is toch anders.

Op dit moment of stadium begint het langzaam aan topsport te worden. Datum van vandaag -tijdindicatie - dagprogramma - onverwachte vragen worden enorme energieverslinders. Maar ook het ontdekken dat wanneer er weer iets nieuws misgaat dat moet een plek krijgen.

Een klein voorbeeld: we hebben in huis diverse klokken en kalenders met de datum van vandaag hangen. Ook al klopt de datum en tijd, mijn brein bevestigt het steeds minder of soms geheel niet. Dus blijft die twijfel of onzekerheid hangen en maakt me op dat moment ongerust. Dit werkt dat ook met andere dingen door de loop van de dag.

De natuurlijke reactie van renate en of de kinderen als: “vraagt het dan even aan mij!” snap ik heel goed. Maar... iets uitleggen wat ik zoek of bedoel en waarvan ik zelf de omschrijving van kwijt ben is best moeilijk !! 

Dementie... een bijzondere puzzel.