4. jul, 2016

Dit ben jij pap .... je levensboek.

 

Afgelopen zondag hebben we mijn verjaardag gevierd. Het verloop van de visite liep mooi over elkaar heen zodat we aan iedereen aandacht konden schenken, en even op de hoogte zijn van de aankomende vakantie plannen van de familie.

 

 

Één heel bijzonder kado kreeg ik van mijn dochter, ze had de start van een levensboek gemaakt. (in combinatie van andere familieleden) We hadden daar al vaak over gesproken en ik had een tijd terug wat voorbereid maar dat was ook weer in de kast van dat komt nog wel terecht.

Ik kreeg een mooi a5 ringmap met een indicatie van verschillende onderwerpen. Van ons gezin,en ook van diverse familieleden met foto en omschrijvingen. Er ontbreken nog een paar, en daar gaan we nog even werken om het kompleet te krijgen.

Waarom..., maar nog belangrijker, de waarde van een levensboek !

Nu ik meer de weg kwijt raak in het korte termijn, maar ook in het lange termijn is het goed om soms even visueel  door het verleden heen te lopen. Mijn werkelijkheid van vandaag wordt steeds meer beleefd en begrepen vanuit  mijn verleden.  De eerste stap en daar begint het boek ook mee met een foto van me zelf, en dan mijn vrouw, zoon, dochter, schoonzoon, kleindochter en de hond Bo. En daarbij een geschreven pagina over mijn gezin. En zo volgen heel veel andere familie leden en geschreven informatie.

Het ontroerde mij, renate maar ook mijn dochter het werd haar even te veel. Later in de avond kwam bij onze zoon ook even de tranen en emotie’s los..

Ik snap het wel, als je vader en voor renate  je echtgenoot visueel zijn eigen verleden vergeet, en of het “dat ben ik” soms niet meer herken.

Het levensboek-geschenk, draait het weer om. Het geeft een houvast, de foto’s en omschrijvingen maken en geven iets van deze herinnerringen terug. Maar ook het gevoel ja klopt “dat ben ik” - dat zijn wij.

Het is ook mooi dat we er op tijd mee zijn begonnen, want luisteren en kijken naar herinneringen biedt ook ontspanning en voor bezoek of familie iets meer begrijpbaar te maken.

Dementie is meer dan vergeten, Dementie is ook  - “dat ben ik