23. jun, 2016

Omgaan met emotie's en verlies.

Het uiten van gevoelens en emoties heeft als doel om spanningen kwijt te raken. Bij boosheid spreken we meestal over een uitlaatklep. Eigenlijk raar, want ze ontstaan in principe door de zelfde spanningen.

In het begin van de dementie als mensen me de vraag stelde “ hoe gaat het met je”, Antwoorde ik: altijd “goed”. Ook al was het van binnen dan soms niet zo. Ondertussen heb ik mijn standaard antwoord wel aangepast. Toch wat reëler en zeg het nu met een glimlach, en soms met een knipoog “het kan altijd slechter.”

Ik heb wel moeten leren om anders met mijn gevoelens en emoties om te gaan. Voor mij persoonlijk is de web blog daarin een goed middel. Natuurlijk zijn er soms dingen die ik niet via de blog beschrijf, of op merk tijdens bezoeken van familie en of goede vrienden. En dat laat ik uit respect ook zo.

Nu ik de controle steeds meer kwijt raak over mijn Dementie verloop, nemen ook de emoties toe. Er vallen vaker stille momenten en de controle van mijn tranen heb ik ook minder in de hand. Als Ouder wil je liever niet dat je echtgenoot en of de kinderen visueel zien dat je verdrietig bent.

Even een momentje zonder traan wegslikken valt minder op, dan tegen over de echte tranen die over je wangen lopen of de rode ogen. Uiteindelijk leiden die momenten tot een emotionele verbondenheid. Het is van uit het hart contact maken, zonder woorden.

Ik wilde er toch wat mee doen. Ik kan het verdriet van mij zelf en mijn dierbare niet wegnemen, maar de momenten als het moeilijk word mischien wel wat verzachten.

Ik heb een mooi nummer gevonden van Kris Kristofferson op you tube. Hij heeft zelf ook te maken met Dementie. Zijn nummer vertelt -> Help Me Make it Trough The Night.

Een deel van het lied zegt: - het kan me niet schelen wat goed gaat of fout - Ik ga het ook niet meer proberen te begrijpen - Laat de duivel de volgende dag maar pakken - Maar vanavond heb ik een vriend - Gisteren is dood en verdwenen - En de morgen is nog niet in zicht - het is zonde om alleen of verdrietig te zijn - "Help Me Make it Through the Night.  

Ik heb voor me zelf besloten dit nummer elke avond voor het slapen gaan samen met renate te beluisteren.  " want het is zonde om alleen of verdrietig te zijn."