8. mei, 2016

Bijzondere vertaling - "sing for the hope"

Hallelujah  is een nummer geschreven door de Canadese zanger Leonard Cohen. Het verscheen voor het eerst op diens album Various positions uit 1984. Sindsdien is het tientallen keren gecoverd, onder andere door John Cale en jeff Buckley. Na de opname van Buckley en vooral na diens dood in 1997, steeg het nummer in populariteit. Tegenwoordig is het met ongeveer 200 versies het meest gecoverde Leonard Cohen-nummer.

Het woord  Hallelujah stamt uit het hebreeuws en betekent "Prijs God".                         Over de betekenis van de liedtekst bestaan meerdere theorieën.

Doordat uitvoerende artiesten verschillende ideeën en gevoelens bij de tekst hebben, leggen ze ook verschillende emoties in hun vertolkingen.

Leonard Cohen heeft zelf nooit veel over de betekenis van Hallelujah losgelaten, maar kort na de eerste opname van het nummer heeft hij gezegd: "Er bestaan veel hallelujahs en de perfect en broken ones zijn gelijkwaardig. Het is een verlangen om mijn geloof te bevestigen. Niet op een formele religieuze manier, maar met enthousiasme en emotie."

Het kostte Cohen naar eigen zeggen meer dan een jaar om Hallelujah te schrijven. Cohen had meerdere coupletten geschreven, omdat hij geen goed einde voor het lied kon vinden.

Zo is het ook met dementie er blijft gelukkig altijd nog hoop. (Hieronder mooi vertaalt.)