26. apr, 2016

Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

 

Voor mij is het goed en belangrijk om het overzicht te behouden.

Vergelijkbaar als een actuele reclame leus: “Niet omdat het moet, Maar omdat het (nu nog ) kan.”

 

Dat de Dementie grip op mijn leven heeft gekregen is heel vervelend, het heeft me ook geleerd om er mee te handelen. Ik las een tijd geleden het volgende :

Als jij inderdaad een controlfreak bent in iets, dan is de kans heel groot dat jij op een gegeven moment keihard op je bek gaat en alle controle in dat onderwerp volledig verliest.“

Toen begon mijn gemailde reactie : “Ja hoor, dat zal wel ! 

Ik had het ergens opgeslagen, om het onderwerp later nog eens na te lezen en te kijken of ik er nog zo over denk.

In de verhalen van mijn blog en leven probeer ik te laten zien, dat ik nog steeds denk de grip en controle te hebben over mijn Dementie. Grotendeels klopt dat ook, en aan de buitenkant verandert er niet veel. Een kleine uitzondering is dat ik iets in gewicht ben aangekomen.

Over Dementie word veel geschreven en persoonlijk leer ik er veel van, nog steeds. Maar toch blijft een deel onbeantwoord. Over die fase is nog weinig te lezen. Zolang het nog kan probeer ik het dan ook te omschrijven en of begrijpbaar te maken. Zoals het volgende:

Een dag heeft 24 uur. Voor mij persoonlijk is dat niet meer zo, mijn dagen zijn korter. In mijn belevenis verdwijnen er steeds meer minuten en soms zelfs uren. Omdat het klok kijken of het tijd lezen me niet meer lukt of iets zegt. Soms zeg ik wel o ja het is drie uur, maar het is meer een automatische reactie van uit het brein, dan dat ik het werkelijk beleef.

De momenten wanneer ik dan toch intens beleef dat het mis gaat… Dan raakt de Dementie mij het hardst van binnen.

Korte momenten die een ander niet op merkt, en die ik gelukkig zelf ook snel weer vergeet. Als ik op die momenten van het beleven even stilstaat en het probeer te begrijpen, dan kijk ik omhoog naar de Hemel, en vraag ik stil waarom…  

Daarna herpak ik me zelf en geniet van de vele mooie momenten in het leven. “Niet omdat het moet, Maar omdat het kan.”

Dementie is meer dan vergeten, Dementie is ook genieten van de vele mooie momenten in het leven.