24. mrt, 2016

Actuele informatie over dementie.

70% van de mensen met Dementie woont nog thuis.

Ik verbaas me met een regelmaat, dat het zoeken naar de juiste of actuele informatie nog steeds moeilijk blijkt te zijn. Nieuwe behandelingen of Updates in onderzoeken verschijnen sneller op internet dan via de reguliere post en of andere vormen als website van zorgverleners / instanties.

 

Ik kom met een regelmaat websites tegen waarin  de hoofd of basispagina redelijk up to date zijn. Maar de inhoudelijke pagina’s  niet.  Die zijn ouder dan 2 jaar of soms zelfs langer.

De website van Alzheimer Nederland is gelukkig wel up to date. Het zou ook niet anders kunnen met alle veranderingen en actuele onderzoeken en aandacht in de media.

Uit een pas gepubliceerde stuk wil ik een paar stukken delen,  datum: 28-01-2016 betreft wat nieuwe cijfers en feiten.

· In Nederland hebben ruim 270.000 mensen dementie. - Hiervan zijn er 12.000 jonger dan 65 jaar. - Hiervan wonen er ruim 70.000 in verpleeg- of verzorgingshuizen. - Hiervan hebben er ruim 150.000 nog geen diagnose.

· Risico op dementie · Leeftijd is de belangrijkste risicofactor voor dementie. De kans op dementie neemt sterk toe met de leeftijd: - Ruim 10% van de mensen boven de 65 jaar heeft dementie. - Ruim 20% van de mensen boven de 80 jaar heeft dementie. - Ruim 40% van de mensen boven de 90 jaar heeft dementie.

· 70% van de mensen met dementie woont thuis en wordt verzorgd door hun naaste familie en/of omgeving, de zogenaamde mantelzorgers. - Er zijn 300.000 mantelzorgers van mensen met dementie. - Gemiddeld geven ze 20 uur per week zorg, gedurende 5 jaar. - De helft combineert de mantelzorg met een baan en/of de zorg voor kinderen. - De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar, en 70% is vrouw.

· Ieder uur krijgen vier mensen in Nederland dementie. Erkenning duurt echter lang. Gemiddeld duurt het 14 maanden voordat de diagnose word gesteld. Bij jonge mensen duurt dit gemiddeld meer dan vier jaar.

· Erfelijke vormen van dementie zijn zeldzaam. Deze vormen van dementie treffen mensen vaak al ver voor het 65e levensjaar. Iemand met een eerstegraads familielid (ouder, broer of zus) die na het 65e levensjaar dementie kreeg, heeft zelf slechts een klein verhoogd risico op de ziekte.

Het gehele stuk kunt u lezen op de volgende link:  http://www.alzheimer-nederland.nl/media/840711/factsheet_dementie_algemeen_-_publieksversie_26-01-2016.pdf