25. feb, 2016

Rekening houden met,

 

Rekening houden met (ww): Als trefwoord met bijbehorende synoniemen:

 

Rekening houden met: is soms heel dubbel. Gisteren op de dagopvang was meneer A-Jarig en voor dat we de krant lezen en ieder stap voor stap met de taxi binnen komt kunnen we al een kopje koffie of thee pakken. (hieronder even een korte moment opname.)

Meneer B-komt binnen en ik vertel hem dat A jarig is vandaag, hij staat op loop op A af en feliciteert hem heel vrolijk en uitgebeid met zijn 63ste verjaardag. Het is 10.00 uur we gaan beginnen en de krant word opengeslagen en ondertussen verteld de leiding dat  meneer A jarig trakteert vanwege zijn verjaardag. Ohh is dat zo zegt meneer B, staat op en loopt weer op A af en word wederom vrolijk en uitgebreid gefeliciteerd. 

Ik zie de verbaasde reactie van meneer A, maar zelf schrik ik enorm. Ondertussen loopt alles gewoon door. (Tot ver deze monent opname)

Ik moest even schakelen, omdat ik het gevoel had dat ik naar me zelf zat te kijken. En spiegelde het gebeuren, daarmee werd me duidelijk hoe anderen soms op mij reageren.

Ik herken de reactie of gezicht uitdrukking nu beter. Als ik nu zou schrijven ach het doet me niks het hoort bij de ziekte. Dan is dat deels waar. Maar het raakt me, en emotioneel houd het me nog wel even bezig. Het uiten van gevoelens en emoties is een uitlaatklep om spanningen kwijt te raken, en er voor te zorgen dat je beter in je vel komt te zitten.

De wetenschap weet al veel over het brein. Bij het vastellen van Dementie word er onder ander ook soms elektronisch impulsen gegeven waardoor er reacties optreden, en door vele vragen te stellen stelt men de toestand van de persoon vast op dat moment.

Nu zie ik maar weer hoe moeilijk het is en word als je meer en meer verliest in je dementie verloop. Rekening houden met , Denken aan, In aanmerking nemen, In ogenschouw nemen, Incalculeren, is voor mij persoonlijk het meest belangrijke het Meetellen.

Dementie is meer dan vergeten,  Dementie is ook meetellen.