9. feb, 2016

Je ziet er moe uit !

 

Mijn reactie is dan vaak, nee hoor ik voel me niet zo. Maar doordat deze vraag steeds vaker word gesteld zet het me wel aan denken.

In het verloop van dementie zien en bespreken we thuis wel eens mijn vermoeidheid, en ik ben er wat meer op gaan letten. Even een paar feiten op een rij van de laatste tijd. 

 

Ochtend ritueel wassen en aankleden duurt gemiddeld 30% langer. Wandelen/uitlaten met de hond is in zijn voordeel, want bij thuiskomst hoor ik wel eens waar ben je geweest. (het blijft meestal het zelfde rondje, af en toe is de looprichting anders maar de lengte blijft het zelfde.) Tijdens de maaltijd thuis was ik altijd de eerste klaar en had zelfs de extra portie maar nu ben ik de laatste, ook op de dagopvang viel het me pas op dat ik bijna als laatste klaar was. (en ik heb dan maar 2 boterhammen de meeste hebben er 3.)  Even naar de supermarkt om de hoek zeg ik wel eens tegen renate, even een stapje terug jij, je gaat me te snel. En tijdens het sporten op de dagopvang probeert de sport begeleidster te zoeken naar andere oefeningen die minder intensief voor me zijn. 

Maar bijzonder en goed is dat je lichaam of gezicht zelf het signaal afgeeft naar de ander toe, en je even op de plaats rust kan zetten want:

Moe zijn is ook, met vallen en opstaan leren herkennen wat je lichaam aangeeft”