4. feb, 2016

Dagopvang en hun expertise.

Een korte tijd geleden was ik in discussie met de dagopvang leiding i.v.m. mijn verloop. We zijn daarin gesprek gebleven en met hun geduld hebben ze me uitgelegd en duidelijk gemaakt hoe ze observeren, bijsturen, en in welke stappen ze denken.

Ik ben zelf niet gaan stilzitten maar heb daarbij ook eigen huiswerk gedaan. Zo kwam ik in gesprek met mv. J op een forum over dementie, ik mocht haar persoonlijk bellen omdat ik vragen had over de dementie vorm van haar man. Die had Lewy body dementie. Na het gesprek heb ik weer even alles op een rij gezet geëvalueerd en werd de puzzel bijna compleet.

Gisteren heb ik dat ook geventileerd naar de leiding op de dagopvang, en dat het me ook rust geeft. En ook zoals het dan hoort de compliment overgebracht voor hun geduld daarin. En we samen de juiste zorg en begeleiding al behoorlijk ondertussen op hebben aangepast.

De Dementie/alzheimer vorm waar we zo goed als het lijkt op uit komen, is de lewy body.  Ik heb af en toe ook wel wat Parkinson trekjes maar die percentage is heel laag.

Gezien van uit de technische/medische kern, heeft het meest te maken door abnormale eiwitafzetting in de hersenstam, dat gebied heeft te maken met je bewegingscontrole.

Ik heb begrepen dat het pas werkelijk te zien en of te controleren is na het overlijden van de alzheimer patiënt. Maar daar moet je zelf vooraf kiezen, overwegen en vastleggen om dat te willen. Daar zijn strikte regels protocollen en voorwaarden aangebonden.

Enkele symptomen, zijn op dit moment al duidelijk zichtbaar. Natuurlijk het vaststellen van de diagnose Dementie. Daarnaast de  problemen in het uitvoeringen van aantal praktische handelingen – Soms treed een enkele korte tremor op in de handen ( bevingen ) – Progressie  in stijfheid en langzame bewegingen – Je ziet de afwijkende manier van lopen – en de laatste tijd zijn er meer aandachtstoornissen ( het kost me steeds me meer moeite om te luisteren of het gesprek te volgen )

Over de prognose en eventuele medicatie weet ik nog te weinig en lijkt me verstandig om dat aan de zorgprofessionals en de neuroloog over te laten. Ondertussen is er ook een ander uitslag binnengekomen dat invloed kan hebben op het geheel.

Als afsluiter nog even een anekdote, "De boodschappen."

We blijven er maar om lachen hoor, het hoort bij Dementie om alles kwijt te raken, je kunt het op de raars mogelijke plaatsen weer vinden. 
Zo ben ik de keukenrol, kaas, vuilniszakken, je kunt het zo gek niet bedenken, al in de diepvries tegengekomen. Vleeswaren in de oven, bestek in de pannen, je kunt het niet bedenken wat ik daar allemaal tegenkom. Soms gaat het weken goed en dan gebeurt het weer; Ik haal het vlees uit de diepvries en wat vind ik daar……….de boter, die was ik al kwijt, ik dacht dat ik het met de boodschappen vergeten was mee te nemen.

Ik vind het zo lief dat hij me helpt, hij doet zo kei goed zijn best om mij te helpen,met een glimlach denk ik dan, ooit, ooit zal ik dit gaan missen. Het blijft toch iedere keer een verrassing als je een lade los trekt.

Dementie, is meer dan "vergeten".