19. jan, 2016

Veranderingen.

Veel dingen in me leven verandert. Gelukkig kan ik dat nog verwoorden en er nog steeds mee omgaan.

De dementie zorgt voor een andere levensstijl. Natuurlijk vraag ik me soms wel eens af waar zou ik nu staan in het leven: als er geen dementie was onstaan.

 

Een ding is zeker, bepaalde levenservaringen zijn intenser en waardevoller geworden. Maar goed, of ik daar op zat te wachten ?

Voor dat de dementie zichtbaar werd in mijn leven liepen we ook tegen veranderingen aan thuis en met mijn werk. Sommigen veranderingen gaven zelfs kansen en goede vooruitzichten na de toekomstplannen toe, maar dat is terugkijken. Nu is nu.

Kleine test; Als je even je ogen sluit en ze daarna weer opent, dan als het goed is kijk je eerst recht vooruit. Daarna zoekt of stuurt je brein je naar iets wat je prikkelt en of je aandacht vraagt.

Nu stuurt mijn brein niet alles door, en soms iets heel anders, maar ik kijk wel naar het leven. het leven van vandaag, de mooie maar ook de minder mooie dingen, emotie en veranderingen wat dementie met me doet.

Het verleden veranderen ? is dat dan een oplossing, en of dat ook te bewijzen is...

Specialisten, artsen en psychologen vertellen vaak: “hoe groter je in jezelf gelooft hoe beter je leert om te gaan met veranderingen”. Ik heb wel eens geprobeerd “letterlijk” om op mijn kop te gaan staan, maar er verandert niets, nou een beetje duizelig dan. Afijn nu nog even mijn eigen diagnose:

“veranderingen oké, maar de realiteit wint altijd.” Ik ben wie ik ben, wie ik ben is wat je ziet, wat jij ziet, is wat jij oordeelt. Maar wat jij oordeelt ben ik niet.