17. dec, 2015

Weer een moment samen 2

 

Hierbij een reactie op de laatste blog "weer een moment samen". 

Onze dochter schrijft af en toe ook haar belevenis over de dementie, met plezier lees ik dat. Want het is goed soms te lezen hoe de ander het beleeft en of er mee om gaat. Daar van uit hierbij een vervolg: met aanvullende informatie.

 

Op het moment dat de diagnose officieel is gesteld, lees ik vaak dat je dan als mens vaak alleen nog maar word gezien als patiënt of die persoon met de vastgestelde ziekte. Vooral ingrijpende ziektevormen waaronder ook Dementie.

Vaak is de enige toelichting die je krijgt over hoe je er mee om moet gaan met je ziekte “dat je moeten leren leven met de beperkingen”. De adviezen zijn dan veelal gericht op wat je niet mag.

“Sommige mensen ervaren hun ziekte ogenblikkelijk als een tekort.
Men voelt zich niet meer zelfverzekerd vanwege de nieuwe situatie en problematiek en verstoppen zich in hun eigen wereldje.”

Er zijn ook mensen net als ik, die op een andere manier omgaan met hun ziekte. Het voelt eerder als een uitdaging door te zoeken naar creatieve oplossingen en of aanpassingen. Het openstellen van je kwetsbaarheid en je gevoelens is hierbij heel cruciaal.

Ik snap en besef nog heel goed dat mijn vrouw, zoon, dochter, familie en vrienden het soms moeilijk vinden om daarover te praten. Om dat er steeds nieuwe situaties, problematiek en onzekerheden ontstaan in het ziekte proces.

Zij krijgen ongevraagd een extra taak / rol er bij, die van “mantelzorger” waarbij de relatie langzaam ongevraagd en gewild veranderd.

Mijn dochter omschreef in haar blog, “weer een moment samen.” Dat zij en anderen zich bezorgt maakte, en dat we minder over het verloop praten dan voorheen.

Ik snap dat heel goed, en begrijp het ook. Naïef is het niet, en zo voelt het ook niet. Voor mij is het meer het gevoel om eerst me zelf terug te kunnen vinden in elke nieuwe situatie, want dan pas ben ik klaar om de dingen in mijn leven te kunnen delen.

Mooi dat de blog ook ons samen brengt. Ik las eens het volgende over liefde:

Liefde, liefde is onbetaalbaar, Geluk is vaak niet haalbaar, Vriendschap is kwetsbaar. Echter, één ding hebben ze vaak gemeen, ze houden je in moeilijke tijden op de been….