10. nov, 2015

Ben even naar het toilet !

 

Plasproblemen een gevoelig onderwerp.

Toch wil ik ook hierover mijn ervaring delen, ook al is het een moeilijk onderwerp.

Gelukkig is er een mooiere of algemene naam voor “incontinentie”, maar voor mij blijft het een plasprobleem.

 

Informatie van een expert continentie -> Niet naar de dokter bij plasproblemen: 15% van de mensen met plasklachten praat hier uit schaamte nooit over en nog eens 19% doet dit soms wel maar vindt het niet prettig. En als men het er wel over heeft is dat vooral met de eigen partner gevolgd door familie en kennissen. Verassend is De huisarts komt pas op plaats vier !

Veel mensen lopen dus door met plasklachten uit schaamte in plaats van naar de dokter gaan, blijkt uit het onderzoek. Nog een belangrijke factoor die speelt is de onzekerheid als het nu maar goed gaat of ik hou het wel even op.

Ik heb geprobeerd het wel eens bij te houden en er zitten wel eens dagen bij dat ik wel een keer of 20 op een dag naar het toilet moet om te plassen, of de drang is er maar op één of ander manier stuur het brein de knop niet om van het automatische plassen en ga ik met onverichte zaken weer terug. Deze bezoeken telde in mijn prive onderzoek ook mee als een toilet bezoek. Onderussen leer je er ook mee omgaan. het is maar goed dat er niet overal het bekende schoteltje staat voor een vergoeding.

Heb ook wat huiswerk gedaan betreft : Regelmatige toiletgang bij dementie

Een regelmatige toiletgang bij cliënten met dementie is van groot belang, ongeacht of zij continent of incontinent zijn. Sommige cliënten kunnen daarnaast baat hebben bij aanvullende behandelingen, zoals blaastherapie, bekkenbodemspiertherapie. Voor het terugdringen van incontinentie is een regelmatige toiletgang belangrijk. Zij hebben dus niet tot doel de cliënt weer continent te maken.

Jammer genoeg blijkt, en zo voel ik het ook is het hebben van een incontinentie probleem een moeilijk onderwerp om te bespreken. Ik snap het ook wel als ik weer eens naar de toilet gaat en er word gevraagd alweer?  Dan glimlach ik maar, met de wetenschap dat het oplucht.