26. sep, 2015

Muziek, de Boodschap en Impact.

Afgelopen dinsdag avond was weer muziek repetitie avond, meestal om de 2 weken. Voor mij komt de dinsdag mooi uit, ik heb op die dag geen dagopvang en verdeel ik mijn energie zodat ik nog optimaal mee kan doen. Op dit moment hebben we nieuwe muziek begeleiding boekjes, daar staan vooral nieuwe songs of praise liederen in die de laatste tijd vaker worden gezongen en ook op you tube gedeeld worden.

In een eerdere blog heb ik een keer geschreven dat muziek maken me nog best wel goed af gaat soms sla ik bij twijfel een noot over beter dan vals spelen. Niemand die dat in de gaten heeft. Nu zijn we weer een tijdje verder en afgelopen dinsdag ben ik toch door de mand gevallen.

Soms pakte ik een alternatieve noot, een toon hoger of een ander greep. Maar ik zag mijn buurman soms al kijken naar mijn geschreven muziek zonder reactie. In de nieuwe muziek boek staan veel “Mollen en kruizen” dat wil zeggen er moet een ander greep / toonsoort gespeeld worden. De standaard noten dat weet ik nog wel maar die mollen en kruizen dat begon ik al kwijt te raken. 

Heel soepel speelde hij mij deze avond af en toe de juist greep toe, en tijdens een korte moment rust hadden we nog even overleg. Ik kreeg de tip van schrijf anders de grepen maar boven de muziek hoor, en de kapelmeester bevestigde dat ook nog. Het ontroerde me, maar ik wist ook dat het niet hielp. Eerder had ik er al een lijst bij met de juiste grepen, maar ik krijg het niet meer opgeslagen in mijn geheugen. Als de grepen er bovenstaan dan kost het me nog meer energie om dat samen te voegen en ook in die zelfde tijd uit te voeren. Een ander nadeel is dan ook dat ik sneller moe word, dan gaat alles nog langzamer en raakt mijn motoriek de controle kwijt .

Uiteindelijk zal ik het op een gegeven niet meer gaan, en dat ik dan zal moeten stoppen. Ach daar heb ik dan minder moeite mee, wel zeg het weer meer over de stand van het verloop. Eigenlijk te snel, ook in andere situaties laat het korte termijn steeds meer zien wat het aanricht. Aan mij, maar ook aan mijn naaste en familie en vrienden. Vele kleine momenten met een harde impact.

Maar we kunnen het ook als een positieve boodschap zien of omzetten dat door en in muziek veel emoties, liefde en verdriet vertaalt word. En dat maakt je weer sterk.

En dat maakt meteen weer de cirkel weer rond betreft de muziek, de boodschap en de impact. Met  een lied van het Leger Des Heils.  “somebody prayed for me."  Een fijne zondag toegewenst.