23. sep, 2015

Levendige afwezige ?

Levendige afwezige, een woord dat ik soms tegenkom in dementie verhalen.

Dat is wat ik me afvroeg, ben ik dat ? Dus ging ik weer eens op het internet zoeken naar antwoorden. Het resultaat na enorm veel zoektermen en verwijzingen !!!

Een kleine opsomming:

Enorm veel organisaties, specialisten,en neurologen vertellen wat er aan de hand is en hoe het verloop kan zijn, en ook wat het niet kan zijn.

 

Enorm veel informatie over de symptomen, het testen, voorspellen en oorzaken, en wat te doen met de patiënt als het huis niet meer gaat.

Enorm veel informatie over alternatieven geneesmiddelen de meeste genezen direct (niet ! )

Enorm veel informatie door de ogen van een verzorger verpleger hoe de patiënt het ervaart van het begin tot eind.

Enorm veel informatie over pijn bestrijding.

Enorm veel informatie en verwijzingen van en naar zorgverleners en instanties hoe je met de patiënt om moet gaan.

Enorm veel goede doelen om geld op te halen, niet echt gezamenlijk maar het liefst voor eigen onderzoeken.  (Bij sommigen met vraagtekens of ze zelf wel weten wat ze onderzoeken. )

Maar goed terugkomend op de vraag ben ik een levendige afwezige?  

Dus stelde ik die vraag aan me zelf…. “Ik kan nog goed alles formuleren en deels voor me zelf zorgen. Ik heb nog een goed overzicht wat ik nog kan en wat niet. “ ….dus ik ben het niet !

Maar als ik heel eerlijk ben, weet ik dat het niet zo is. Ik probeer daarom zo veel mogelijk informatie door te geven via de blog, door er over te vertellen, door te luisteren en te lezen hoe andere het ervaren en dingen oplossen, door vragen te stellen, door…. Te laten zien dat ik het niet meer op een rij heb, maar het leven wel gewoon door gaat. En dat ik het liefst zou willen begrijpen.

Nu, nu wil ik nog zo graag veel dingen doorgeven aan de mensen die me lief zijn. We zien en weten dat het verloop sneller gaat, en gelukkig weten we niet wanneer dat stadium word bereikt. En als het dan zo ver is dan, dan zal ik die taak ook vervullen als levendige afwezige. Knijp dan maar eens in me hand.