20. sep, 2015

Weet je dat niet meer ?

Even weer een moment om te schrijven, vandaag hadden we onze dochter en kleindochter op visite. Het voelt als een rijkdom maar dan niet in geld maar in dankbaarheid. Het kost me wel wat meer energie maar dat weegt niet af tegen de rest. Onze kleindochter groeit in lengte maar ook in haar spraak. We zijn eigenlijk twee tegenpolen zij  1,5 jaar ik 51 jaar. Zij maakt zich steeds duidelijk in woorden wat ze wil of bedoeld.  En ik, ik word iets onduidelijk in sommigen woorden en uitleg maar toch bereiken we ons doel of boodschap.

Afgelopen week heb ik weer geoefend met de elektrische rolstoel ook buiten op de weg , ik heb me zeer verbaasd wat ik er mee kon doen. En de proef lessen hebben bevestigd dat ik voorlopig  geschikt ben om zelfstandig  straks nog wat kan ondernemen. Klein probleem is wel dat bij meerdere handelingen en vermoeidheid ik in het algemeen mijn controle over verschillende spieren deels kwijt raak. Ondanks alles kan ik aan de slag om te kijken hoe we de aanvraag kunnen doen, tot zo lang mijn brein het nog kan verwerken.

Over het brein door te gaan, het korte termijn gaat sneller achteruit. Hierbij nog even wat het inhoud: Het korte termijngeheugen is het geheugen dat informatie voor een korte termijn vasthoudt. Dit kan variëren tussen enkele seconden tot enkele minuten. Het kan bovendien een beperkte hoeveelheid informatie bevatten. Iemand die bijvoorbeeld probeert een nieuw telefoonnummer te onthouden, zal dit waarschijnlijk weer zijn vergeten als hij even door iets of iemand anders is afgeleid.  Afgelopen vrijdag heb ik daarover in de groep op de dagopvang nog even gesproken en ervaringen gedeeld, gelukkig kunnen we er om lachen…. Maar in sommigen situaties …. Als je het dan niet meer weet, en men je dan aan kijkt met een blik van weet je dat dan niet ????....  dan moet ik nog vaak slikken en bekennen nu even niet…. Ik heb besloten om het van af heden het maar bij naam te benoemen dat is duidelijker en geeft meer begrip aan beiden kanten.

Een les die ik heb geleerd in conflicten, dat kritiek niet alleen als argument telt, maar de situatie vaak op dat moment de emotie en intentie bepaald. Door mij zelf of door de ander of beiden. Om dan de   tips of lessen daar in te gebruiken kost me wel meer energie maar minder heftige confrontaties

Het herhalen van mijn vraag of boodschap.  Er niet meer tegen in gaan, en me niet verdedigen maar mijn standpunt duidelijker vertalen.  Een fout toegeven zonder daar een drama van te maken, en me daarmee niet te verdedigen tegen kritiek Maar er van te leren.

Ik hoop dat het me gaat lukken, zeker met de vraag weet je dat niet meer ????