28. aug, 2015

Update over het lopen.

Even wat aanvullende informatie over het verloop van mijn dementie specifiek het lopen.  

Het lopen, wandelen en bewegen word steeds moeilijker. In het begin niet echt zichtbaar maar de laatste maanden viel het wat meer op. Voornamelijk eerst onbalans en daarna opvolgend vertraagd en zichtbaar wankel te lopen. Tijdens de sport uren op de dagopvang viel ook meer de problemen met de motoriek op. Na wat tips en oefeningen bleek het wat stabieler te blijven.  

De problemen bleven toch aanhouden en advies als een wandelstok werd op gevolgd. De laatste tijd geeft de wandelstok niet meer de complete ondersteuning en word het lopen met een wandelstok ook een probleem. Betreft ondertussen zowel de linker als de rechtervoet.

Op de dagopvang wandel ik graag mee, ik start voorop maar aan het eind van de wandeling vind je mij achteraan. Thuis als ik samen met joery onze zoon aan het eind van de dag nog even de laatste ronde met de hond wandel, werd ik door hem al diverse keren aangesproken als “gaat het wel”. Ik antwoordde met ja hoor, ben gewoon moe. Maar ik wist wel beter, en hij natuurlijk ook ! ( mag alleen zijn vader niet tegen spreken, soms. )

De laatste tijd werd het meer en meer zichtbaar, ook de momenten dat ik wel eens de beweging maak om een stap te maken, maar de stap niet meteen volgt. Ook de val bewegingen zijn niet meer te verbloemen. Dus tijd voor actie !!

Bij bezoeken van zorgprofessionals aan huis hadden we er al over gesproken, daaruit was al snel duidelijk dat de scoot-mobiel werd uitgesloten i.v.m. de maximale snelheid de verzekering en mijn type dementie niet word afgegeven.

Na eerder overleg met de zorgprofessionals van de dagopvang, heb ik aan het begin van deze week aangegeven om te starten met het alternatief de rolstoel. Vandaag heeft Susan de ergotherapeut met een leverancier gebeld en word er op korte termijn een demo elektrische rolstoel afgeleverd en kunnen we gaan oefenen. Eerst een linkshandige en anders een rechtshandige.

Ik heb daar wel een goed gevoel over, want mijn brein blijft redelijk stabiel dus het besturen van de stoel kan ik nog goed aanleren. Daardoor blijft mijn zelfredzaamheid langer in tact en kan ik waarschijnlijk toch straks nog zelfstandig wat boodschappen en aan maatschappelijke activiteiten mee doen.

Tot zo ver weer even een update, maar ik wil met het volgende afsluiten:

De meeloper.

Als iedereen lopen gaat, dan loop jij er achteraan.

Wat als iedereen zich omdraait, dan….  dan sta jij vooraan.