3. aug, 2015

Dilemma.

Afgelopen week was het programma Dilemma van de EO op de televisie.

In het thema ontstaat een discussie op een gekozen of actueel onderwerp. Deze keer ging het over dementie en erfelijkheid. Een goed programma bij vorige afleveringen over ander onderwerpen viel het me op dat de persoon met de dilemma toch aan het denken word gezet. En natuurlijk je zelf ook.

Wij hebben het op een later tijdstip terug gekeken, en na de uitzending hebben we thuis ook nog even verder gediscussieerd. Een tijd geleden was ik uitgenodigd om aan dit programma deel te nemen. Maar wij worden gevolgd door het programma één vandaag NPO-1 in ons dementie proces.

Ik begreep van uit de programma maker van de EO dat het heel moeilijk is om een ervaringsdeskundige te vinden die nog alles goed kan verwoorden. En uiteindelijk zag ik dat ook steeds in het programma terugkomen. Want de partner en de andere geïnterviewde personen konden heel erg goed de boodschap en ervaringen als naaste persoon overbrengen. Maar hoe de dementerende het zelf ervaart dat kon niemand overbrengen.

Daardoor concludeer ik wel weer hoe ingewikkeld, ingrijpend, en onbegrijpend dementie nog steeds is uit te leggen. Natuurlijk in hoofdlijnen is alles wel duidelijk en goed in kaart gebracht. Maar Ik merk en wij ervaren dat thuis ook, dat een individuele zorg - maatwerk  door artsen moeilijk is vast te stellen, de progressie zorgt meestal weer voor het bijstellen van de zorgplan.

In het jaar 1908 ontdekte Alois Alzheimer de ziekte van Alzheimer. (zie eerder een filmpje hierover op deze blog) Vandaag 3-augustus 2015 -107 jaar later weet de wetenschap al veel meer, maar de oplossing laat nog even op zich wachten.