14. jul, 2015

De wereld draait door, Dementie draait terug.

We hebben bericht gekregen dat er een ander woning vrij is gekomen. Binnen een heel korte termijn gaan we verhuizen naar een senioren woning waar alle aanpassingen in de woning aanwezig zijn. En waar eventuele hulpmiddelen zoals een til lift en rolstoel te gebruiken zijn en een plek in huis krijgen.

Al een lange tijd gaan sommigen dingen stap voor stap achteruit. Zolang het maar kleine stapjes blijft is alles wel bij te houden.

Maar de werkelijkheid laat een andere beeld zien. Daardoor moesten we onze zorgplan aanpassen. Afgelopen weken hebben we ons ingezet samen met de hulp van diverse instanties waaronder Gemeente Sociaal Team, Wmo Specialist, en Specialist Wijkverpleging om nog eens alles goed in kaart te brengen. Deze specialisten voelden precies aan waar de knelpunten zitten, juist door gerichter door te vragen kwamen de pijn en probleem punten boven tafel. Heel confronterend was het om je verdriet en toekomst beeld bloot te moeten geven.

Ondertussen zijn wij nu na ruim 30 jaar nog steeds gelukkig getrouwd, maar de Dementie knaagt ook aan ons huwelijk. Wij hebben de belofte afgesproken in voor en tegen spoed. En zo leven /streven wij er ook naar. Nu kunnen we er nog makkelijker en open over te praten samen. En ook met de kinderen en anderen die daar vragen over hebben. Maar het word wel moeilijker om sommigen dingen duidelijker te krijgen. De behoefte om dit onderwerp wat vaker te bespreken ontstaat vooral om dat ik duidelijk aanvoel dat mijn gezonde-verstand-tijd mij steeds meer in de steek laat. 

De verhuizing en alle dingen die daar omheen spelen, heb ik steeds aangegeven dat dit mijn laatste persoonlijke project zal zijn die Ik als hoofd van het gezin wil afronden. Ik heb ondertussen geaccepteerd dat het zo moet zijn, dat zorgt ook voor rust. Ik hoop en bid soms dat zij dat gevoel ook een plek kunnen geven in hun leven. Want, de wereld draait door, Jammer genoeg draait Dementie de ander kant op.