16. jun, 2015

Sorry, was ik even vergeten !

Wat is eigenlijk het belang van vergeten ? Dat vroeg ik me af, nadat ik voor de zoveelste keer weer eens, wat, was vergeten.

Het is u ook vast wel eens overkomen zijn een opdracht of taak vergeten uit te voeren. Meestal weet Ik er zelf  niets meer van. Maar de Ander wel !!!

Dat het geheugen ons in de steek laat, is onbetwist. Ik las ergens, dat de wetenschap probeert dat probleem van de andere kant te benaderen. Zij verdiepten zich in het vergeten, want het geheugen, zo ontdekken zij, kan alleen bestaan doordat je ook dingen vergeet. Het is niet onbelangrijk om je te herinneren wie je moeder is, wat je wel en niet kunt eten of hoe je dagelijkse collega’s ook alweer heten. Maar vergeten is nog belangrijker dan onthouden.

Als je alles even goed onthoudt. kun je geen onderscheid maken tussen je herinneringen. Dan heeft alles dezelfde betekenis.  

Het geheugen, is non-stop bezig informatie te verversen. Daarom is het ook zo moeilijk om je – los van foto’s – te herinneren hoe je kinderen eruitzagen toen ze nog klein waren. Ons brein heeft op de een of andere manier door dat je die informatie niet meer nodig hebt, omdat je kinderen er nu niet meer zo uitzien. Dat voortdurende proces van actualiseren word ook wel eens de ‘evolutionaire agenda’ van ons geheugen genoemd. Dat vergeten een grote invloed heeft op je identiteit mede door wie je bent en waar je belangstelling naar uitgaat, hangt af van je herinneringen. Je bent op je veertigste ten dele iemand anders dan toen je twintig was, omdat je andere dingen herinnert dan twintig jaar geleden. Na dat gelezen te hebben dacht ik,

“Geniet van het moment. Want voordat je het weet, ben je het weer vergeten.”