11. jun, 2015

Boosheid, of ......

Boosheid.

Waar zit soms de kern.

De laatste tijd botsen we iets vaker of sneller. Natuurlijk mede door de veranderingen van de alzheimer, en het dementie verloop. Maar er mee omgaan dat vraagt meer …,

 

Boosheid heeft een reden. Er zit vaak een rotgevoel onder; angst, verdriet of onzekerheid. Het heeft vaak een potje onverwerkte gevoelens.

Vaak zijn we nog niet aan toe aan de verwerking van die gevoelens. Ook de bijkomende emoties een plaats en of een plek kunnen geven zorgt dan weer voor een balans en rust. Een kleine teleurstelling is dan zomaar de druppel die de emmer doet overlopen.

Meestal begint het al met de woorden; je mag Geen, je mag Niet, je Moet, ….. Daar komt dan vaak een boze reactie uit als; ik mag Wel. Ik moet Niks. Ik vroeg me af wat zit er achter die boosheid en of teleurstelling.

Ik heb dat uitgezocht om het beter te begrijpen: in feite komt het er op neer dat ik me zelf bescherm. Vaak zijn de diepere gevoelens als, angst, verdriet of pijn dat je raakt en onzeker maakt. En dat wil je niet. Maar vergeet niet, die is voor de ander ook niet zichtbaar.

Dus dat maakt al veel duidelijk waar de pijn zit, maar wat kan ik er aan doen. Ook dat heb ik uitgezocht om er aan te kunnen werken: In feite moet ik er toch mee leren omgaan, en controle te vinden met de boosheid, de angst verdriet en onzekerheid.

Bijvoorbeeld; door anders te reageren, en of het te benoemen. “Ik snap dat je boos bent en wat het met je doet, …. Maar wil je het me nog eens rustig uitleggen wat gaat er mis, waarschijnlijk heb ik het niet begrepen.”

Belangrijke tip: Heb vertrouwen in de medemens. En neem zelf verantwoordelijkheid voor je emoties. Wees realistisch mensen kunnen soms anders / pijnlijk reageren. Zonder de bedoeling of er op uit zijn je te kwetsen of aan te vallen. Mede doordat ze er niet bewust zijn, meestal opent dat wel weer het gesprek.

Het zal niet altijd meevallen, maar probeer het eens, het is de moeite waard!