19. mei, 2015

Waarom is dagstructuur en regelmaat voor mij belangrijk ?

 

Voor mij is het hebben van een dagstructuur bevorderend voor mijn dementie verloop, en zolang mogelijk de persoon te blijven die ik van binnen ben. Het biedt houvast en zorgt voor duidelijkheid en overzicht.

 

Door de achtergang van het ziekte verloop moet ik al steeds meer schakelen aan nieuwe situaties en het herindelen van mijn dag. Dat schakelen kost me steeds Meer energie om geest en lichaam om te zetten en aan te passen aan de nieuwe situaties

Juist het hebben en vasthouden aan structuur biedt mij veiligheid en geeft mij  rust en vertrouwen in het dagelijkse leven.

Bij structuur en regelmaat gaat het voornamelijk om vaste tijdstippen betreffende het opstaan en slapen gaan, vaste tijden voor maaltijden, werk, sport en ook voor afspraken.

Visuele dagplanning helpt voor mij, maar ook de mensen om mij heen. Ieder mens denkt en maakt vaak andere keuzes in gelijke situaties. Dat maakt ons  mooi, en individueel.

Gisteren was zo dag, veel dingen die niet volgens de vaste dagplanning en tijden liepen. Andere mensen voelen dat ook, waarmee onderling dan discussies ontstaat en dat geeft dan extra onrust. Taken en opdrachten die je normaal uitvoert, moeten opeens anders worden uitgevoerd omdat de leiding ook moet schakelen. Ik ben dan iemand die zich positief probeert aan te passen en te helpen. Maar deze keer…. deze keer merkte ik dat mijn dagstructuur, en flexibiliteit mij in de steek liet.

Bij thuis komst hebben we het samen doorgenomen, daaruit ben ik tot conclusie gekomen dat ik toch meer aan mijn individuele dag planning moet vasthouden. De rust momenten heb ik echt nodig, en misschien toch een keer vaker nee zeggen, of uitleggen waarom nu even niet ….. stap 2 is dan een evaluatiemoment inplannen.

Natuurlijk moeten de doelen acceptabel, realistisch en positief gebonden zijn. Goed geformuleerd, maar ook kunnen worden bijgesteld wanneer nodig, net als in het dagelijkse leven, soms is het goed om even van je af te schrijven of te delen waardoor ik er weer tegen aan kan.