8. mei, 2015

De soep word niet zo heet gegeten,

De laatste tijd merk ik het ongemakkelijke gevoel dat er iets met mijn brein aan het rotzooien is. Ik wil weten waarom ik zo snel mijn concentratie verlies.

Maar dat besef en antwoord weet ik natuurlijk al, dat de dementie de oorzaak daarvan is.

Wij mensen kunnen meerdere dingen tegelijk doen. Maar tot een bepaalde hoogte. Als je twee taken uitvoert die allebei een beroep doen op hetzelfde hersengebied, dan gaat het snel fout. Je kunt goed naar muziek luisteren tijdens het autorijden, maar niet lezen en tegelijkertijd met iemand praten.

Zoals eerder geschreven krijg ik steeds meer problemen met “opdracht en uitvoeringen” in het dagelijkse leven.

Ik kan mij steeds moeilijker concentreren, en sommigen handelingen vragen steeds meer energie. Het verdelen van die energie kost mij steeds meer moeite en die inspanningen kost ook weer extra energie verlies. Een boek of krant lezen, na twee pagina's raak ik vaak de draad kwijt en zoek ik iets anders om te doen. Lang en geconcentreerd lezen is er niet meer bij. Via het internet en televisie gaat het wat makkelijker door de combinatie met beeld en geluid.

Op dit moment probeer ik het volgende uit. betreft: De kop soep die ik altijd krijg tussen de middag. Die schakeling van stappen gaan niet meer automatisch. Dus ik leer me zelf wat dan nog wel goed gaat, de lepel gaat nu eerst in de kom, als er soep in zit dan rust de steel op de rand van de kom, heb ik even weer de tijd om te schakelen naar de volgende stap het brengen naar mijn mond, en dan kan ik rustig de soep naar binnen nemen. Even een rust moment, en dan de stappen weer herhalen.

Elke handeling zijn kleine momenten, maar het lukt me dan toch om zelfstandig de soep te eten. Daar in tegen ben ik wel wat langer bezig als de andere lotgenoten. Maar goed, “de soep word toch meestal niet zo heet gegeten.”

Vandaag op dagbehandeling werd ik even apart genomen door de leiding, en het was haar al eerder opgevallen, en we hebben het besproken. Afgesproken dat ik dit ook toch ook nog met de ergotherapeut zal doornemen. Heb wel aangegeven het liefst nog zo zelfstandig te blijven doorgaan.