24. apr, 2015

Irritaties.

Deze blog gaat over irritatie's. Ook in het proces van dementie zijn er diverse momenten. Gelukkig hebben wij daar lang geen last van gehad. Maar de laatste tijd onstaat er bij ons ook momenten van irritatie's. Ik twijfelde om daar over te schrijven maar ik ben er van overtuigd dat dit voor vele herkenbaar zal zijn.

Er is een hele waslijst te maken van mogelijke irritaties. Klein of groot, de irritaties zeggen iets over de ander én iets over mij zelf. -> Ze zeggen iets over de verschillen tussen ons. Ik kreeg een tip: -> Wees bewust over je irritatie. Vooral als je moe en gestrest bent kan alles je wel irriteren, probeer dan te relativeren. Probeer de oorzaak te achterhalen. Dan kom je vaak tot de conclusie, dat het eigenlijk helemaal niets voorstelt. 

Zo is er nog wel een hele waslijst te maken met mogelijke irritaties. Uiteraard heb ik zo zelf de nodige ervaring opgedaan. Maar belangrijker nog is de vraag hoe er mee om te gaan. Uit eigen ervaring weet ik ook dat het makkelijk is om te lang in je irritatie te bijven hangen. Het kan je hele avond (of langer) bederven.

Hierbij een paar tips om beter om te gaan met irritatie's. Stap-1 -> Luister naar je hart, relativeer en wat blijft er dan over van je irritatie ?  Stap-2 ->  Hoe belangrijk is dit issue nu eigenlijk ? Stap-3 -> Ga in gesprek met elkaar zonder de ander te veroordelen, en/of te proberen te veranderen. Lukt toch niet ! Stap-4 -> Accepteer de verschillen. Iedereen mag uiteindelijk zijn zoals hij/zij is. Leer er mee te leven en stap er over heen. Dit geld ook voor ons schat xxx.