19. apr, 2015

Update week 16

Update week 16. Het lijkt of de weken nog sneller voorbij gaan, in ieder geval zijn we in beweging. Afgelopen week hadden we de test in het ziekenhuis zoals in vorige blog geschreven. Wat ik nog had achtergehouden waren een aantal handelingen die ook achteruit zijn gegaan.

Het krachtverlies in de spieren en voornamelijk in de handen, geeft problemen met de knoopjes van mijn blouse dicht te maken, mijn veters te strikken of los te maken. Af en toe geef het ook problemen bij het snijden van mijn boterhammen. En zo zijn er nog een paar handelingen waarin meer hulp is gewenst. De apraxie  wat houd dat in: Door hersenletsel kan het voorkomen dat iemand niet goed meer alledaagse handelingen doelgericht kan uitvoeren terwijl een eventuele opdracht wel wordt begrepen. Dit komt niet voort uit verlamming of onhandige coördinatie. Ook niet door het gezichtsuitval of onwil. Deze handelingen konden vóór het hersenletsel, wèl worden uitgevoerd. Dit onvermogen heet Apraxie. Zo lukt het dan niet meer om allerlei heel gewone, alledaagse handelingen bijvoorbeeld bij het verzorgen van zichzelf, uit te voeren.

Nu de Apraxie zoals het genoemd word steeds meer zichtbaar en meetbaar word, is er op de dagopvang in huis begeleiding van een ergotherapeut. Aankomende week word dat in het programma ingepast. ( Ergotherapie is paramedische zorg, net als fysiotherapie of logopedie. Ergotherapeuten stellen mensen in staat om opnieuw hun dagelijkse activiteiten uit te voeren als dat niet meer lukt door lichamelijke of psychische problemen. Dit kunnen simpele handelingen zijn als eten en aankleden, maar ook meer complexe handelingen die te maken hebben met revalidatie na een ongeluk. Het werkterrein van de ergotherapeut is groot. Zo helpen ergotherapeuten kinderen die door een probleem in de oog/hand coördinatie moeite hebben met schrijven. Maar ook mensen met beginnende dementie worden door ergotherapeuten getraind om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven leven.) Dus we zijn weer een stap in de goede richting.

Verder ben ik nog steeds bezig om de voortuin steeds meer vogel vriendelijk te maken, en dat lukt me aardig. Ik heb zelfs in de voortuin een bankje staan zo kan ik ook met een “vreemde vogel” een bakje troost drinken en van gedachte wisselen. Wat betreft de achtertuin, daar hebben we sinds kort 4 loge’s -> de kippen van mijn zwager ed. Het koste veel werk om de het hok over te plaatsen. Maar ook dat is ondertussen gerealiseerd. ( Hij heeft alleen geen kippen met goude eieren. )

Natuurlijk lijkt het soms of alles ons goed af gaat, maar dat komt voornamelijk door de liefde. Liefde is gratis. Liefde is ook het geen dat je dubbel terugkrijgt wanneer je het weggeeft. Raar dat sommigen er dan nog zo zuinig mee zijn. Een fijne week verder.