20. mrt, 2015

Tussenstand en info over het ziektebeeld en verloop tot nu toe.

Deze blog heeft even een ander onderwerp dan dat u gewend bent, maar ook dit hoort er bij. Afgelopen 3 maanden ben ik het traject ingegaan betreft dagopvang. Daarmee werd ook meteen gestart met een intern dosier betreft observatie en ontwikkeling van mijn dementie verloop. 

Deze week was het eerste verloop gesprek, dit word standaard om de x maanden met ons doorgenomen. In eerdere blog's ben ik al open geweest waar ik tegen aan liep en wat het met me doet. Tijdens het gesprek zijn we tot een tussenbalans gekomen betreft het volgende: In het voorste gedeelte van de hersenen: zit de frontale en temporale hersenkwabben. (zie afbeelding) Die zorgen o.a. voor planning, emoties en het begrijpen van taal en nog wat andere taken. Terugkijkend naar mijn bijkomende klachten van afgelopen weken, (los van het geheugen) wijst en lijkt het steeds meer de kant van deze type dementie toe te leiden / gaan. Dat leidt tot verminderd functioneren van deze hersengedeelten. 

Na verloop van tijd worden de gedragsveranderingen van patiënten met FTD steeds duidelijker. De spontane spraak neemt verder af en uiteindelijk spreekt de patiënt helemaal niet meer. Het begrijpen van wat er gezegd wordt en het geheugen blijven meestal wel lang goed. Uiteindelijk worden de meeste patiënten bedlegerig, krijgen slikstoornissen en overlijden als gevolg van bijvoorbeeld een longontsteking. 

Natuurlijk is dit een algemeen beeld van verloop. Het is wel en agresieve vorm van dementie. En ook per persoon weer anders. Persoonlijk vallen de "puzzelstukjes" hiermee wel in elkaar, wat dan vreemdgenoeg ook weer voor rust in het koppie.

Komt tijd, komt raad is onze instelling. Maar door dit deel met U te delen, ben ik er van overtuigd dat de aandacht weer op scherp word gezet betreft Jong Dementie. Dat we op de goede weg zitten is de combinatie van de dagopvang en goedezorg van uit het Lisidunahof wat een Expertisecentrum voor jonge mensen met dementie is.  (zie link hieronder als u meer informatie zoekt daarover.)

http://www.beweging3.nl/nl/verpleeghuiszorg-voor-jonge-mensen-met-dementie/1724/