15. nov, 2014

Dagopvang, één stap vooruit !

 

Gisteren had ik mijn eerste dagopvang, het viel me op dat ik wat onrustig was. De dag er voor viel het wel mee maar nu…….

Ondanks de gehele voorbereiding ernaar toe, het zoeken naar de juiste locatie, de kennismaking en intake gesprek, aanvraag zorg vergoeding, luisteren naar de gedachte en meningen van anderen, bleef dat onzekere gevoel zijn werk doen. Maar in mijn koppie was ik er wel klaar voor !.

Even kort het programma.

09.45 uur Ontvangst op mijn afdeling samen met renate. ( normaal word ik de volgende keer thuis met de taxi opgehaald en rond 09.30 afgeleverd )

10.00 uur Voorstel ronde aan de gemeenschappelijke tafel betreft op vrijdag  8 personen - 7 heren en 1 dame die kort vertelden wie, en hoelang en waarom zij hier zijn. Daaropvolgend mocht ik ons voorstellen en waarom ik de stap heb genomen. Na een 2 koffie ronde is renate naar huis gegaan, de regio krant word standaard doorgenomen en besproken, dat vond ik wel prettig. Ik snap wel goed de intentie daarvan, want het begrijpend lezen word natuurlijk minder door er dan nog over te praten blijft het beter hangen.

11.00 uur Word er gekeken wie er moet sporten onder begeleiding, sommigen hebben een  programma wat is afgesteld door de visio of ergotherapeut, of met de logopedist . De overige gaan dan wandelen in combinatie met de overgebleven mensen van de andere groep. Ik keek vroeger wel eens naar het programma de wandeling van de NCRV op tv, en genoot van de gesprekken die toen ontstaan. Dus ook dit onderdeel past heel goed bij mij.

12.00 uur De woonkamer word voorbereid op de maaltijd, via een schema word je ingedeeld bijvoorbeeld tafel dekken, afwassen etc., en natuurlijk komt er tijdens de maaltijd een gesprek opgang van uit de wandeling of uit het sporten.

13.00 en 13.45 uur Een eigen moment om wat te doen, lezen, biljarten, even rusten of een spelletje ik ben een gesprek aangegaan met een mede bewoner uit mijn groep. Dat onderdeel past dus ook goed bij mij en zal en kan ik die tijd ook goed invullen.

13.45 en 14.30 uur Tweede wandeling voor wie dat nog wil of door het sporten eerder niet kon.

14.30 uur groep activiteit Hersenstraining, deze keer uit een heel lang woord daaruit weer zoveel mogelijk ander woorden er uit te halen.  Ook dit is een iets waarin ik me wel kan vinden, ben niet echt een “spelletjes mens” maar doe lekker mee.

15.30 einde wedstrijd. Tot zo ver mijn eerste dag.

 

En dan…….

Onderweg naar huis kwam dan toch de emotie en verdriet los, het is toch een dag van aftasten je plek vinden in het geheel, maar ook zeer confronterend.  

Als het goed is ben ik de benjamin van de groep. Een lotgenoot sprak mij aan over mijn spraakproblemen, en gaf aan dat hij daar moeite mee heeft en daardoor soms gespreken maar uit de weg ging. Voor mij heel herkenbaar maar ik probeer dat juist te voorkomen. Hierover ga ik met hem nog wel een paar gesprekken aan, om samen met de begeleiding te kijken naar de mogelijkheden hoe hier mee om te gaan.

Een ander confrontatie wat me raakte:

Tijdens de afwas raakte ik in gesprek met een lotgenoot. Uit ervaring  weet ik dat er soms even een stilte valt vanwege het zoeken naar de juiste woorden als je het even kwijt bent, daar leer je mee omgaan. Maar nu zag ik zelf hoe de ander het ervaart als je het even kwijt bent, terwijl je zoekt in je geheugen naar de gegevens. Door de verandering van je expressie in combinatie van de stiltes begrijp ik nu wat beter waarom sommigen dan een gesprek uit de weg gaan, of ik zelf dan maar geen gesprek aangaat, maar wel een punt is om bespreekbaar te maken hoe daar mee om te gaan.

Begin moe te worden moet mijn energie verdelen en sluit ik deze blog af met een eind conclusie dat ik hier op de juiste plek zit.

Toch een muziek moment toegevoegd,

Kom op !!!  Je hebt geen Idéé hoe rijk je bent .... en zo is het.