20. sep, 2014

Sneller dan .......

 

Deze week hadden we onze adviseur/begeleider op bezoek. Er stonden activiteiten op het programma die op gang moesten komen, en die hebben we doorgelopen en of de stand daarvan besproken.

één activiteit haal ik even er uit om te delen.

Zoals eerder aangegeven doe ik waar mogelijk is mee aan onderzoeken via Alzheimer Research Centrum. Dit is geheel vrijblijvend je weet ook niet of je de placebo krijg maar ik geloof wel dat alle hulp en of medewerking daar in zinvol is voor de wetenschap. Ook al duurt het dan nog heel veel jaren voor een medicijn pas werkelijk op de markt mag of kan komen.

Toen we hierover spraken kreeg ik de volgende vraag gesteld, frans heb je wel door hoe vaak en hoeveel tijd en energie je hier in gaat steken ? Ik kon daar over niet direct antwoord geven, we hebben het even grof weg doorgelopen en onbewust was dat verrassend  meer dan ik dacht en of verwacht.

Toen kreeg ik de vraag, en heb je in de gaten hoe het met je gaat de laatste tijd, en weet je wel goed wat je overkomt ! en wat je nog te wachten staat of kan verwachten……

Ik begreep de vraag eerst niet goed helemaal, maar daarop kwam natuurlijk de volgende informatie. Frans je moet weten dat bij jongdementerende alles zeker 3/a4  keer sneller gaat als bij iemand met een leeftijd van +/- 70 jaar. Kijk en luister nu eens goed naar je zelf …, en toen begreep ik wat me duidelijk werd gemaakt. Dat we die tijd en energie in fase 2 goed moeten investeren voor me zelf, de krachten goed zien te verdelen over de hele dag.

Op de vragen sneller dan ? en hoe lang fase 2 de verzorging kan zijn tot fase 3 begint, betreft bedlegerige verpleging en verzorging volledig afhankelijk van anderen. - Die variatie en het beloop daarvan is in het individuele geval nauwelijks te voorspellen.

Ik heb die zelfde avond besloten om te stoppen met deelname van de onderzoeken. Niet alleen omdat het persoonlijk sneller achteruit gaat. Maar dat ik die energie beter kan omzetten en steken in mijn echtgenoot, ons gezin, familie en goede vrienden.

Dank aan iedereen die betrokken zijn bij het verloop !